Naša priča
Opg Maretić (Majkl i Tedi Maretić i mama Dušica Defar), mi radimo tako da izoremo, obradimo (”tanjurača, zubatica, sjetvospremačica, rotodrljača i sl.”), posijemo i požanjemo. To je sve što se radi na našim njivama, što dođe da dođe, ako priroda da super, ako ne, ne žalimo. Zelena gnojidba, nema špricanja nema dodavanja nikakvih dodataka. Svake dvije tri godine se posije rabašpanja, trafajon, lucerna i sl, koja se nakon godine dvije izore i to se koristi kao gnojivo sljedećih dvije, tri ili četiri godine. Nemamo eko certifikat jer ga nismo radili, vjerojatno u budućnosti hoćemo, pa ako kada i bude ništa se neće promijeniti.
Radit će se uvijek, u potpunoj suradnji s prirodom, nikakvi ekološki preparati, nikakva ekološka gnojiva (prah) nit išta slično, prinos je upola manji ovako, cijena proizvoda je mrvicu veća ali mi radimo, volimo i živimo zajedno s prirodom kojoj ne treba nikakva pomoć osim malo oranja i najzahvalnija je kada joj se ništa ne dodaje, – vjerujte nam. Isto vrijedi i kod mljevenja pa tako da se od prvog dana potpuno prirodno melje u mlinu Setum, Dušica Defar koja je na čelu mlina od 1980.g. (njen tata ga je postavio 1971. godine) nije nikada posrnula i niti neće, ne koriste se nikakvi dodaci, ni nešto najmanje pa bilo to ekološki certifirano ili ne, ništa znači doslovno ništa. Radimo zasada cca. 10 ha, sljedeće godine se nadamo da će biti cca. 15 ha, sve njive koje su u zakupu su bile najmanje desetak neke i dvadeset godina da se nisu radile, tražili smo samo takve pa makar ih krčili godinama, sve žitarice sijemo samo svoje (imamo stroj za kalibrianje žitarica) i kukuruz koji je domaća sorta pa se može i njega sijati svake godine.
Naš rad
-
Radimo u potpunoj suradnji sa prirodom
-
Bez dodavanja ikakvih dodataka, preparata pa ni ekološki, ni na njivama ni u mlinu
-
Jedini u Istri prerađujemo kukuruz u brašno za palentu
-
Jedini imamo stroj za ljuštenje pira i stroj za stupanje ječma i kukuruza
-
Ne mislimo prestati ulagati kako bi ljudi imali gdje preraditi žitarice koje su sami uzgojili