Povijest

1971. Vjekoslav Defar postavlja novi mlin za pšenicu s vrhunskim profesionalnim strojevima Rossi Romeo, čistionicom i praonicom pšenice koja je rijetkost u mlinovima. Time je omogućeno da se naša pšenica pere prije mljevenja, što dodatno doprinosi visokoj kvaliteti konačnoga proizvoda. Mlin je napravljen od kvalitetnog drva pa je i dan-danas identičan kao i pri je 40 godina. 1972. godine mlin počinje s proizvodnjom. Svako ulaganje bilo je ulaganje u najbolju opremu – profesionalnost je bila na prvome mjestu od samoga početka.

Dušica Defar, najmlađa Vjekoslavova kći, još se kao djevojčica zaljubila u žitarice i sa svojim je ocem išla po njivama. Najviše ju je radovalo gledati kako žitarice rastu i slušati kako njezin otac priča o njima. Danas je punih 40 godina u svakodnevnoj vezi sa žitaricama, a od toga je čak 30 godina na čelu Elektromlina Pazin, sada Setum, koji je preuzela nakon očeve smrti, ponajviše zbog velike ljubavi prema ovome poslu.

Uvijek joj je bila želja imati što više proizvoda napravljenih od žitarica iz vlastite proizvodnje i osigurati da se te žitarice imaju gdje samljeti. Zbog toga je polako kupovala stroj po stroj. Započela je sa strojevima za obradu kukuruza – mlin se proširio i dobio još jedan novi mlin s čistionicom za kukuruz, također marke Rossi Romeo. Mlin se koristi za dobivanje palente, kukuruznog griza i kukuruznog brašna. Omogućena je proizvodnja palente s odličnim svojstvima i okusom, kakve nema na tržištu. Isto tako, novi mlin za integralno brašno omogućio je proizvodnju integralnoga brašna jednake kvalitete kao ono koje su nekada hladnim postupkom proizvodili stari kameni mlinovi (ostali mlinovi samo samelju žito (cijelo zrno) jer nemaju mlin za integralno brašno na ‘’čekićar’’, pri čemu dolazi do jakog zagrijavanja i brašno gubi sva svoja hranjiva svojstva. Kao i mlin za bijelo brašno i mlin za palentu, mlin za integralno brašno vrhunske je kvalitete jer pri ulaganju u nove strojeve vodimo računa isključivo o najvišoj kvaliteti proizvoda. Ubrzo se kupuju stroj za stupanje ječma i stupanje kukuruza na kojem se mogu stupaju samo izvorne sorte.

Kupuje se i stroj za čišćenje pšenice, kukuruza, ječma, zobi i raži. Velika ljubav prema žitaricama koja ni danas, nakon 40 godina, nije ništa manja, baš kao i želja da ima što više proizvoda od svojih žitarica, tjeraju Dušicu da se, nakon puno rada i teorijskoga i praktičnoga proučavanja žitarice pira, isprobavanja njezina sijanja i obilaženja stručnjaka po Sloveniji, Češkoj i Njemačkoj, 2006. godine odluči kupiti profesionalan stroj za ljuštenje pira kakav ne posjeduje nitko drugi u Hrvatskoj. Mnogo se ulaže u tiskanje informativnih letaka kako bi se ljude upoznalo s tom, velikoj većini u pravilu nepoznatom, žitaricom.

Prošle je godine mnogo vremena uloženo u suncokret, kupljen je stroj za ljuštenje suncokreta i počela se pripremati zemlja za njegovo sijanje.